Βοηθήστε ένα δικό σας άνθρωποΚάντε ένα τεστ ακοής

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς να αντιμετωπίσω τη Μείωση Ακοής

Αν ο ειδικός σε θέματα ακοής εκτιμήσει πως η ακουστική σας αδυναμία δεν προέρχεται από κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο ούτως ή άλλως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε θα σας συστήσει την εφαρμογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας, ανάλογα με διάφορες ποιότητες που υπάρχουν στο εμπόριο, επαναφέρουν σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα την ακοή μας, βελτιώνοντας έτσι αποτελεσματικά την ικανότητα επικοινωνίας σας.

Τι μπορεί να κάνει ένα ακουστικό βαρηκοΐας ;

 • Να δυναμώσει τους ήχους στην απαιτούμενη ένταση που χρειάζονται οι υποβαθμισμένες συχνότητες.
 • Να προσδώσει ευκρίνεια στην ομιλία στις περισσότερες συνθήκες.
 • Να σας βοηθήσει να ακούσετε συγκεκριμένες συχνότητες καλύτερα, όπως τα σύμφωνα υψηλών συχνοτήτων (σ, τ, θ, φ και σχ).
 • Να σας επιτρέψει να συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
 • Να σας επιτρέψει να γίνετε ενεργά και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας (οικογένεια, φίλοι, εργασία, διασκέδαση)

Τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει ένα ακουστικό βαρηκοΐας ;

 • Να σας επαναφέρει 100% φυσιολογική ακοή.
 • Να σας δώσει την ικανότητα να ακούτε καθαρά τον συνομιλητή σας όταν παρεμβάλλονται και άλλοι ήχοι περιβάλλοντος.
 • Να μετατρέψει παραμορφωμένους ήχους σε καθαρό ήχο.
 • Να σας επιτρέψει να ακούτε μόνο ότι εσείς επιθυμείτε.

Πως λειτουργεί ένα Ακουστικό Βαρηκοΐας ;

Ο ήχος μπαίνει στο ακουστικό βαρηκοΐας μέσω ενός μικρού ανοίγματος και συλλαμβάνεται από το μικρόφωνο. Υπάρχει ένας ενισχυτής (ή σύστημα πολλών ενισχυτών) μέσα στο ακουστικό βαρηκοΐας που ενισχύει τον ήχο. Ο ενισχυμένος ήχος εξέρχεται από το ακουστικό βαρηκοΐας από το μεγάφωνο και οδηγείται εντός του ακουστικού πόρου. Μια πολύ μικρή σε μέγεθος μπαταρία παρέχει ενέργεια στο ακουστικό.
Ανάλογα με τον τύπο του ακουστικού βαρηκοΐας, η ένταση μπορεί να ρυθμίζεται αυτόματα από τη συσκευή ή από το χρήστη με ένα μικρό ρυθμιστικό ροδάκι στο εξωτερικό μέρος του βοηθήματος.

Πόσο καιρό θα κρατήσει ένα Ακουστικό Βαρηκοΐας ;

Εξαρτάται από την ποιότητα του ακουστικού και την σωστή συντήρησή του. Ο κύκλος ζωής ενός ακουστικού βαρηκοΐας με σωστή συντήρηση είναι τυπικά από τέσσερα έως έξι χρόνια.
Αν η βαρηκοΐα μου διαπιστωθεί και στα δύο αυτιά μου, μπορώ να αγοράσω μόνο ένα ακουστικό, ή πρέπει να πάρω δυο ; Δύο αυτιά είναι καλύτερα από το ένα, δεδομένου ότι η αμφοτερόπλευρη ακοή, ή ακοή δύο αυτιών, είναι αυτή που μας βοηθά να καθορίσουμε από που προέρχονται οι ήχοι και να διακρίνουμε ευκολότερα μεταξύ των ανταγωνιστικών ήχων. Εάν έχετε απώλεια ακοής μόνο στο ένα αυτί, μπορείτε να είστε εντάξει με ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία και τον θόρυβο τείνει να έχει επιπτώσεις και στα δύο αυτιά, αλλά το ακουόγραμμά σας είναι πιθανώς διαφορετικό για κάθε αυτί. Εάν υπάρχει απώλεια και στα δύο αυτιά, τότε θα ωφεληθείτε περισσότερο με αμφοτερόπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Επίσης μερικές φορές η ψηφιακή τεχνολογία απαιτεί δύο ακουστικά βαρηκοΐας.
Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα των νέων αγοραστών επιλέγουν τα διπλά ακουστικά βαρηκοΐας, και σαν ομάδα, εκθέτουν ένα πιο υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από τους αγοραστές ενός μόνο ακουστικού. Συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με τον γιατρό σας και τον ειδικό ακουστικών βαρηκοΐας.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προμηθευτώ ένα ακουστικό βαρηκοΐας;

Αν συμβαίνουν κάποια από τα παρακάτω:

 • Δυσκολία στην παρακολούθηση συζητήσεων, ειδικά όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον
 • Συχνή έκκληση στους συνομιλητές να επαναλάβουν τι είπαν
 • Παρανόηση στο περιεχόμενο της ομιλίας κάποιου
 • Δυσκολία επικοινωνίας στο τηλέφωνο
 • Αύξηση της έντασης στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο
 • Αίσθηση πως οι συνομιλητές μας 'μασούν' τα λόγια τους
 • Δυσκολία στην ακοή ορισμένων ήχων ή συχνοτήτων (π.χ. κουδουνίσματα)
 • Συμφωνώντας ή γνέφοντας με το κεφάλι σε συζητήσεις που δεν είστε σίγουροι για το τι έχει ειπωθεί
 • Απομάκρυνση από συζητήσεις επειδή είναι δύσκολο ή σας καταπονεί να τις παρακολουθήσετε
 • Παρακολουθώντας τα χείλη των ατόμων ώστε να καταλάβετε τι λένε
 • Καταπόνηση για να ακούσετε ή να παρακολουθήσετε μια συζήτηση

τότε ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό για την ακοή. Μαζί του θα συζητήσετε το πρόβλημα σας, θα σας εξετάσει και θα σας συμβουλέψει ανάλογα.
Ένα συνηθισμένο λάθος των ατόμων που πάσχουν από απώλεια ακοής είναι ότι περιμένουν να φτάσει η ακοή σε οριακό σημείο για να τη φροντίσουν. Όμως όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπάρχει το πρόβλημα τόσο δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα είναι η προσαρμογή στο ακουστικό.

Τι θα πρέπει να γνωρίζω πριν προμηθευτώ ένα ακουστικό βαρηκοΐας;

Συζητήστε με τους ειδικούς σε θέματα ακοής, αν μια συσκευή θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια για την περίπτωσή σας. Αν ναι, καθορίστε μαζί ποιες είναι οι ανάγκες σας και ποια αισθητική μορφή και τεχνολογία είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς.
Στα ραντεβού σας για την επιλογή ακουστικού βαρηκοΐας πάντα να έχετε ένα συγγενή ή φίλο μαζί σας. Επειδή θα λάβετε πολλές πληροφορίες συγκεντρωμένες, είναι χρήσιμο να έχετε ένα δεύτερο άτομο που θα μπορεί να κρίνει και να συζητήσει μαζί σας τις διαφορές που είδε σε εσάς κατά την διάρκεια των δοκιμασιών.
Πάντα να προσέρχεστε στα προγραμματισμένα ραντεβού επανελέγχου που θα σας ζητηθούν για την ορθή παρακολούθηση της προσαρμογής σας.
Μην χάνετε επαφή με τους ειδικούς της ακοής σας κατά την διάρκεια της αρχικής εφαρμογής και προσαρμογής. Καλέστε τους αμέσως αν η συσκευή δεν λειτουργεί, αν πληγώνει το αυτί σας ή σφυρίζει όταν είναι τοποθετημένο εντός του αυτιού.
Κρατείστε ένα ημερολόγιο με τις καλές ή με τις κακές ακουστικές σας εμπειρίες. Αυτό θα βοηθήσει και θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στον ειδικό σας κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψής σας.

Χρειάζομαι ένα ακουστικό βαρηκοΐας αλλά το κόστος είναι υψηλό για τις δυνατότητες μου. Τι μου προτείνετε;

Καταρχάς θα πρέπει να ξέρετε ότι με τη ευρεία διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας, σήμερα τα ακουστικά έχουν γίνει πολύ πιο προσιτά στον περισσότερο κόσμο. Εξάλλου όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία βοηθούν στην αγορά τους, χορηγώντας μέρος της δαπάνης που απαιτείται για την αγορά τους. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες!

Τι είναι τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας; Τι προσφέρουν περισσότερο;

Τα ψηφιακά ακουστικά είναι η εξελιγμένη μορφή ακουστικών βαρηκοΐας τα οποία, με την ευελιξία των πολλαπλών ρυθμίσεων που διαθέτουν, δίνουν τη δυνατότητα πολύ ακριβέστερης ρύθμισης στη βαρηκοΐα του χρήστη.
Άτομα με ‘δύσκολη’ απώλεια ακοής, τα οποία πρακτικά δε βοηθιούνταν από τα αναλογικά (απλά) ακουστικά, σήμερα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν πολύ καλύτερα, χάρη στα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας.

Υπάρχουν ‘αόρατα’ ακουστικά βαρηκοΐας;

Στη σελίδα ‘Ακοή’ φαίνονται όλα τα μεγέθη ακουστικών. Από αυτά, το μικρότερο το ‘CIC’ είναι αυτό που λέμε ‘αόρατο’. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει υπό προϋποθέσεις, όπως, το μέγεθος και το σχήμα του ακουστικού πόρου και ο βαθμός απώλειας του χρήστη

Χρησιμοποιώντας ένα ακουστικό βαρηκοΐας υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί περισσότερο η ακοή μου;

Ακριβώς το αντίθετο! Το ακουστικό βαρηκοΐας, δίνοντας στον εγκέφαλο τα σωστά ηχητικά ερεθίσματα, εξασφαλίζει την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης της ακοής, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα.

Tα ακουστικά μου σφυρίζουν. Γιατί;

Το ‘σφύριγμα’ ή ‘βουητό’ (μικροφωνισμός) του ακουστικού οφείλεται συνήθως στην εφαρμογή του ακουστικού στον ακουστικό πόρο και διορθώνεται εύκολα, με μια επίσκεψη στον ειδικό ακοοπροθετιστή σας.

Βοηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία στην αγορά των ακουστικών;

Ο ΕΟΠΠΥ (ΠΕΔΥ) όπως και τα περισσότερα ταμεία βοηθούν, χορηγώντας μέρος της δαπάνης για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης αν το κόστος του ακουστικού σάς είναι δυσβάστακτο μπορείτε να το προμηθευτείτε πληρώνοντας το σε 10 άτοκες δόσεις.

Κάντε ένα τεστ ακοής