Βοηθήστε ένα δικό σας άνθρωποΚάντε ένα τεστ ακοής

Παιδική Βαρηκοΐα

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η βαρηκοΐα είναι μια συχνή πάθηση, η οποία ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμφανίζεται. και την βαρύτητά της, γίνεται πολύ συχνά μια σοβαρή αναπηρία η οποία δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία του ασθενούς αλλά και στην ανάπτυξη του λόγου.
Ιδιαίτερα στα παιδιά, η άρτια λειτουργία της ακοής συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του λόγου όσο και στην ψυχονοητική εξέλιξή τους.
Συχνότητα:3 με 4 παιδιά στα χίλια γεννιούνται με πρόβλημα βαρηκοΐα, ενώ ένα στα χίλια με πολύ μεγάλη βαρηκοΐα (κώφωση).
Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης βαρηκοΐας αντιμετωπίζουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες ή σύνδρομα που συνοδεύονται από βαρηκοΐα, τραυματισμούς κατά τον τοκετό, μητρική ερυθρά, πυρηνικό ίκτερο (πολύ υψηλό ίκτερο που χρειάζεται αφαιμαξομετάγγιση) μηνιγγίτιδα, λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων.Σ'αυτές τις περιπτώσεις ο Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων είναι ευαισθητοποιημένος και ξεκινά τον έλεγχο ακοής πολύ νωρίς.
Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένας από τους παραπάνω λόγους, ούτε ιστορικό βαρηκοΐας στην οικογένεια και όμως τα νεογνά γεννιούνται με βαρηκοΐα μονόπλευρη ή αμφίπλευρη.
Με τη βοήθεια της γενετικής βρέθηκε ότι πρόκειται για μεταλλάξεις σε γονίδια συνδετικής, που θεωρούνται υπεύθυνα για την εμφάνιση κάποιων μορφών συγγενούς νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας.
Και οι πιθανότητες είναι αρκετά υψηλές, αν αναλογιστεί κάποιος οτι ένας στους 28 Ελληνες, είναι φορέας αυτού του μεταλλαγμένου γονιδίου.
Παρ' ότι ήταν γνωστή η αναγκαιότητα της πρώιμης διάγνωσης μέχρι πρόσφατα εντοπιζόταν σε παιδιά ηλικίας περίπου 2½ -3 ετών.

Ύποπτο για βαρηκοΐα είναι το νεογνό από 0 έως 6 μηνών που δεν εμφανίζει τα εξής τρία αντανακλαστικά:

  • Το ωτοβλεφαρικό αντανακλαστικό που εκδηλώνεται με το κλείσιμο των βλεφάρων ή το σφίξιμο αυτών όταν εκλυθεί ένα ηχητικό ερέθισμα περίπου 100dB.
  • To αντανακλαστικό του Moro, που εκδηλώνεται με αναπήδηση όλου του σώματος ή άνοιγμα των χεριών και έκταση των ποδιών σε ένα έντονο ηχητικό ερέθισμα.
  • Η αφύπνιση του νεογνού σε έναν ήχο 70-80 dB.

Από 6 μηνών έως 2 ετών

  • Aν δε στρίβει το κεφάλι του στο χτύπημα ενός κουταλιού στο φλιτζάνι, στο χτύπημα μιας κουδουνίστρας (χωρίς βέβαια να μας βλέπει).
  • Αν δεν ενθουσιάζεται με παιχνίδια που κάνουν θόρυβο
  • Αν συνηθισμένοι θόρυβοι όπως η ξαφνική μουσική ή το γαύγισμα του σκύλου δεν το αποσπούν από το παιχνίδι.

Μετά τον 12ο μήνα

  • Αν δεν αντιδρά όταν φωνάζουν το όνομα του και δεν προσπαθεί να μιμηθεί ήχους.

Μετά τους 18 μήνες

  • Αν δεν έχει ενεργό λεξιλόγιο περίπου 30 λέξεων που να εμπλουτίζεται συνεχώς.

Μετά το 2ο έτος

  • Αν δεν σχηματίζει προτάσεις, τουλάχιστον 2-3 λέξεων.

Δυστυχώς όμως, καμία από τις μεθόδους αυτές δεν παρέχει ποσοτικές εκτιμήσεις και θεωρούνται επισφαλείς ειδικά όταν εκτελούνται από τους γονείς ή γιατρούς χωρίς εμπειρία στην παιδοακοολογία.
Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας των Η/Υ και τις σύγχρονες εργαστηριακές και αντικειμενικές μεθόδους, μπορούμε να έχουμε άριστα διαγνωστικά και συνεπώς θεραπευτικά αποτελέσματα, σε διαταραχές ακοής σε όλα τα στάδια(νεογνά-βρέφη-παιδιά), ακόμα και χωρίς τη συνεργασία τους.

Κάντε ένα τεστ ακοής