Κατόπιν της υποκειμενικής εξέτασης της ακοομέτρησης, γίνεται μια κλινική εξέταση με ωτομικροσκόπιο, καθώς και εξερεύνηση του ιστορικού του εξεταζόμενου. Το σύνολο αυτών των πληροφοριών θα καθορίσει αν ο ασθενής χρειάζεται ένα ή δύο (ανάλογα με το αν πάσχει το ένα ή και τα δύο αυτιά) ακουστικά βαρηκοΐας, καθώς και ποια είναι τα πιο κατάλληλα.
Τα ακουστικά μπορεί να είναι ενδοωτιαία ή οπισθοωτιαία. Οι παράγοντες που το καθορίζουν είναι το μέγεθος της απώλειας ακοής, το είδος, η ηλικία του ασθενή, η συνολική κατάσταση της υγείας του, η εργασιακή και κοινωνική του δραστηριότητα, το μέγεθος του ακουστικού πόρου και φυσικά λαμβάνεται υπόψη και η προσωπική προτίμηση του ασθενή.
Τα ακουστικά είναι αποκλειστικά στοχευμένα για κάθε περίπτωση, πάνω στην ανατομία του κάθε αυτιού και ρυθμίζονται ψηφιακά από ειδικό πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, γίνονται διάφορες ρυθμίσεις ακόμα και χειροκίνητα αν είναι απαραίτητο, ώστε να βοηθήσουμε αρχικά στην ομαλή μετάβαση από το φυσικό ήχο , στον ήχο μέσω των ακουστικών.
Το πρώτο ζητούμενο για τον ειδικό ακοοπροθετιστή είναι να επιβεβαιώσει ότι τα ακουστικά σας έχουν καλή εφαρμογή, είναι άνετα και ελαφριά. Έπειτα, παρέχεται εκπαίδευση στην τοποθέτησή και στην αφαίρεσή τους, στην αλλαγή μπαταρίας ή στη φόρτιση αν είναι επαναφορτιζόμενα, και γενικότερα στην καλή και οικονομική συντήρησή τους, ώστε να συντροφεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια.