Η εκτίμηση της ακουστικής ικανότητας είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος που λέγεται ακοομετρία και γίνεται σε μια συσκευή που λέγεται ακοομετρητής ή ακοογράφος.Η τονική ακοομετρία είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη ακουστική δοκιμασία και έχει ως στόχο την αναζήτηση της αντίληψης καθαρών τόνων διάφορων συχνοτήτων.
Με τη συγκεκριμένη εξέταση λοιπόν καταγράφονται οι χαμηλότεροι σε ένταση ήχοι που μπορεί να αντιληφθεί ο εξεταζόμενος σε μια σειρά από συχνότητες. Πρακτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής βρίσκεται σε ένα ήσυχο χώρο και μέσω ενός ειδικού κουμπιού, ειδοποιεί τον εξεταστή για το πότε ακούει τους ήχους που φτάνουν στα αυτιά του.
Οι ήχοι αυτοί μεταφέρονται στον ασθενή με ακουστικά για την εξέταση της αέρινης αγωγής και με οστεόφωνο, που τοποθετείται πίσω από το αυτί, για την εξέταση της οστέινης αγωγής.
Διαβαθμίσεις της ακοής
Φυσιολογική ακοή: 0-25 dB
Μικρού βαθμού βαρηκοΐα (mild): 26-40 dB
Μετρίου βαθμού βαρηκοΐα (moderate): 41-55 dB
Μετρίου-σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα (moderately severe): 56-70 dB
Σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα (severe): 71-90 dB
Πρακτική κώφωση (profound): 91+ dB
Η εκτίμηση της ακουστικής ικανότητας στο κατάστημά μας γίνεται εντελώς δωρεάν κατόπιν ραντεβού, και βάση αυτής καθορίζεται το μέγεθος και ο τύπος της βαρηκοΐας. Με βάση αυτά τα δεδομένα αναζητούμε το καλύτερο για την κάθε περίπτωση ακουστικό βοήθημα.